אכילה רגשית היא אכילה שבה האוכל אינו בא למלא צורך קיומי ובסיסי של הגוף- מניעת רעב, סיפוק צרכים בסיסיים ומקור אנרגיה, אלא משמש תחליף להתמודדות עם מצבים רגשיים.
לדוגמא-את חוזרת עייפה ומתוחה מהעבודה, לפניך ים של מטלות בית ושלושה ילדים, שדורשים טיפול ותשומת לב,אין לך זמן לשבת ולאכול ארוחת ביניים קלה ואת חוטפת חטיף שוקולד או שקית צ'יפס לדרך, שתוכלי לנשנש בין ההסעה של הילד לחוג והתור לרופא עם התינוקת.
זו אכילה רגשית.
או שבערב, בסופו של יום ארוך במשרד, אתה יושב מול הטלוויזיה, לאחר שכבר אכלת ארוחת ערב, ואתה מנשנש מכל הבא ליד- פירות, פיצוחים, בירה, עוגה, גלידה,עד להתפקע, ואומר לעצמך-"מגיע לי… היה לי יום כ"כ קשה היום… מותר לי להתפנק".
זו אכילה רגשית.
כשהאוכל משמש תחליף להתמודדות עם מצבים רגשיים, כשהוא בא לפצות על חסרים או לכבות פחדים ותסכולים, כשהאוכל מהווה מפלט לשעמום, לחץ, בדידות, אכזבה ומתח- זו בעיה.
למה?
כי אז אנו אוכלים בצורה לא מסודרת, מיותרת ומוגזמת, שמשפיעה לרעה על איכות החיים, הבריאות, דימוי הגוף והמשקל שלנו. ואחרי שאכלנו אכילה רגשית כזו, לא רק שאיננו מרגישים טוב יותר, אלא להפך- לכל הרגשות השליליים, שהביאו לאכילה הרגשית, מצטרפים עכשיו גם רגשות אשם על האכילה המיותרת הזו.
אז מה עושים?
- אוכלים ארוחות מסודרות כל 3 שעות. כך נמנע את צניחת רמות הסוכר בדם. שמירה על רמות מאוזנות של סוכר בדם חיונית למצב רוח טוב ולתחושת שובע.
- מרבים בשתיית מים וחליטות צמחים בין הארוחות. אלו יגרמו להרגשת רעננות, חיוניות ומלאות.
- ממעיטים במשקאות ממריצים- קפה, תה, קולה, וכו'.
- נמנעים מממתקים, קמח לבן, סוכר לבן- אלו גורמים לעליה חדה ברמות הסוכר בדם, ולאחריה- ירידה חדה, שגורמת דחף לאכילה בלתי נשלטת.
- מקפידים לצרוך פחמימות מורכבות בארוחות העיקריות-לחם מלא, אורז מלא, פסטה מקמח מלא. אלו מתפרקות לאט, נותנות תחושת שובע לאורך זמן ומשפיעות לטובה על מצב הרוח.
- אין להגזים בתיבול, במתוק ובמלוח. כשאוכלים מזון בעל טעם מתוק חזק, למשל, אח"כ יש צורך לאכול מלוח, ולהפך. תבלו בעדינות. טעמים חדים יגררו עוד אכילה.
- איכלו לאט. תלעסו היטב. איכלו ליד שולחן. תהנו מהמזון.
- איכלו בצלחת והוסיפו ירק לכל ארוחה.
- עשו בדיקות דם כדי לשלול חסרים למיניהם.
זה כל כך נכון ממשתי את זה לפני חודש וחצי ויש שינוי מדהים עכשיו ואני רק רוצה לדעת יותר אל אנרגיית החיים 🙂